Karadeniz’de mikroplastik tehlikesi: Nehirlerle taşınıyor

Posted by






Karadeniz’deki Mikroplastik Kirliliği Sorunu

Karadeniz’deki Mikroplastik Kirliliği

Yapılan son bilimsel araştırmalar, Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Bu durum, balık türlerini olumsuz etkileyerek beslenme düzenlerini tehlikeye atıyor. Dereler, nehirler ve çevrelerine atılan evsel, plastik ve metal gibi atıkların Karadeniz’e ulaşmasıyla kirlilik artıyor.

Bilim insanları, Karadeniz ve Akdeniz’deki mikroplastik kirliliği arasında karşılaştırma yaparak Karadeniz’deki durumu değerlendirdi. Yapılan karşılaştırmalarda, Karadeniz’deki mikroplastik miktarının Akdeniz’e göre daha fazla olduğu ve olumsuz etkilerinin daha yüksek olduğu belirlendi.

‘KARADENİZ’DE MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİ ÇOK FAZLA’

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, Doğu Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin beklenenden daha fazla olduğunu vurgulayarak, “Karadeniz’de mikroplastik kirliliği Akdeniz’e göre çok daha fazla. Bu durum endişe verici. Artık bu sorunun çözümü için acil önlemler alınması gerekiyor. Mikroplastik kirliliği her geçen gün artıyor. Son 10 yılda ciddi bir artış gözlemliyoruz.” dedi.

’20’DEN FAZLA NEHİRDE ÇALIŞMA YAPTIK’

Mikroplastik kirliliğinde nehirlerin önemli bir rol oynadığını belirten Öztürk, “Doğu Karadeniz’de mikroplastik kirliliğinin Batı Karadeniz’den daha ciddi boyutlarda olduğunu fark ettik. Nehirler üzerinde yaptığımız çalışmalar, bu kirliliğin önemli bir kaynak olduğunu gösterdi. Sakarya Nehri’nden Çoruh Nehri’ne kadar 20’den fazla nehirde yaptığımız çalışmalar üzücü bir tablo ortaya koydu. Artık her yerde mikroplastik kirliliği var.” şeklinde konuştu.

Plastik kullanımının azaltılması ve sürdürülebilir alışkanlıkların benimsenmesinin önemine değinen Öztürk, “Artık plastik kullanımını azaltmalıyız. Herkesin cam bir şişesi olmalı ve tek kullanımlık plastik şişelerden kaçınmalıyız. Toplum olarak alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Eğer bu konuda adım atmazsak, mikroplastik kirliliği sorununun üstesinden gelemeyiz.” şeklinde konuştu.

‘TEK KULLANIMLIK ŞİŞE KULLANMAYACAĞIZ’

Öztürk, toplumun alışkanlıklarını değiştirmenin sorunun çözümüne yardımcı olabileceğini belirterek, “Plastik ambalajlı ürünlerden kaçınmalıyız. Her alanda mikroplastikle karşılaşıyoruz. Alışkanlıklarımızı değiştirmeli ve plastik kullanımını en aza indirmeliyiz. Yeniden organik ürünleri tercih etmeliyiz.” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)


Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir